Resultatitis versus slentermanagement

In de  NRC van zaterdag 3 mei  2014 staat in de katern ‘mijn carrière’ een artikel over dieren op kantoor. Uit onderzoek van de Virginia Common Wealth University blijkt, dat het stress verlagend werkt om je hond mee naar je werk te nemen.  Medewerkers -ook de niet baasjes- gaven aan productiever te worden bij de aanwezigheid van een hond op het werk. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek van de Michigan University dat wanneer er honden aanwezig zijn op de werkvloer, mensen beter samenwerken en meer loyaal zijn. Hoewel dit fenomeen bij ons Nederlanders nog compleet ondenkbaar is, zie je de aanwezigheid van deze trouwe viervoeters  op de werkvloer  in Amerika stijgen.

Sterker nog: bedrijven als Google, Amazone’s en Ben & Jerry’s houden er ‘dog policies’ op na waarbij geldt: ‘Canines,pets are an integral facet of the corporate culture’.

Er is een allereerste associatie die me te binnen schiet over honden op het werk. Dit is de rustgevende en slenterende hond die vanuit zijn luie hondenmand af en toe opkijkt alsof hij  wilt vragen: ‘wie heeft hier een hondenleven?’ Zo’n aaibare Labrador  die geen vlieg kwaad doet en al slenterend door de burelen op zoek is naar een aai en wat lekkers.  Maar direct er achteraan, schoot me nog een tweede associatie te binnen. Die van de blaffende en bijtende hond die zo getraind was dat  bij elke onder-of overschrijding van targets en deadlines hij zich luidkeels liet horen en zien: Het Alfa mannetje paradeert door de kantoortuin en duldt geen tegenspraak.

Nu is de hamvraag natuurlijk: welke hond zorgt nu voor die productiviteitsstijging? Uit de theorie en ervaring met prestatiesturing, valt op te maken dat de hond die gericht is op het blaffen en het bijten, het meeste resultaat zal geven. Dit is namelijk ook de manier hoe leidinggevenden het geleerd krijgen en dit ook toepassen. Sturen op deadlines en targets!

Nee de productiviteitstijging en betere samenwerking wordt gerealiseerd door de aanwezigheid  van aaibare, slenterende honden!  Tijd voor slentermanagement dus!!  Wat is dat? Slenteren is een manier om langzaam en  doelloos te bewegen  zodat  je alles wat er om je heen gebeurt meer waarneemt  en aanvoelt  in plaats van zo snel mogelijk van A naar B te komen.  Probeer het maar eens… samen met je hond want die doet niet anders.

http://www.intermediair.nl/carriere/werk-en-leven/collegas-en-bazen/honden-op-de-werkvloer

http://www.intermediair.nl/weekblad/20130411/#7