prof. Ed Vosselman

Naam: prof. Dr. E.G.J. Vosselman
Email: e.vosselman@fm.ru.nl
Vakgebied: accounting en ethiek

Ed Vosselman (1953) is hoogleraar Accounting, in het bijzonder Management Accounting. Hoewel opgeleid als bedrijfseconoom geeft hij een interdisicplinaire invulling aan zijn vak. Hij ziet accounting als een praktijk die zich in verschillende vormen voordoet en die vanuit diverse perspectieven kan worden belicht. In zijn werk laat hij zien dat cijfers (of ze nu in euro’s of in andere dimensies zijn uitgedrukt) veel meer doen dan alleen een diagnose stellen of een beslissing helpen ondersteunen. Cijfers helpen ook de posities van individuen te creeren en om de verhoudingen tussen individuen vast te leggen. Ze zijn zelfs actief in het creeren van identiteiten van individuen. Cijfers zijn media, die zowel  wantrouwen als vertrouwen in de organisatie kunnen blazen.Ed’s expertisegebieden zijn in het bijzonder ‘management by the numbers’ (‘performance management’) en ‘accounting, control and trust’.

Naast een ruime ervaring als onderwijzer, onderzoeker en auteur van vele (internationale) wetenschappelijke en professionele artikelen/boeken heeft hij een ruime ervaring als bestuurder opgedaan. Hij is een viertal jaren decaan geweest van de Faculteit der Economische Wetenschappen en hij is als programmadirecteur betrokken geweest bij de opleiding tot Registercontroller aan de Erasmus Universiteit rotterdam. Momenteel is hij voorzitter van een aantal commissies, waaronder de Quality Assurance Committee van alle opleidingen tot Registercontroller in Nederland.

Hij geeft diverse gastcolleges en lezingen. Hij is columnist in het Tijdschrift Controlling, waarin hij zes maal per jaar over het thema Accounting en Ethiek schrijft.

Oratie Ed Vosselman

Ranglijsten

Rekenschap en de Constructie van de TPWer

De economische mens op de schop